FM-branchen har brug for at kunne indsamle, håndtere og udnytte digitale informationer om bygninger effektivt, for at imødekomme stigende krav og ambitioner om at bidrage til den grønne omstilling og tage nye teknologier i brug. Det gælder både for eksisterende og nyopført byggeri.
Fundament for digital og bæredygtig FM
Baggrund for projektet
I både driftsorganisationer og byggeprojekter, har man i mange år været optaget af at svare på, hvordan data fra byggeri skal overføres til driften. I dette projekt ser vi et øjeblik bort fra, hvilke data og informationer byggeriet producerer for at kunne bygge, og fokuserer i stedet blandt andet på hvilke informationer, der er brug for, for at understøtte bæredygtig FM, og hvordan disse kan organiseres.
Det forventer vi på sigt vil gøre dialogen mellem drift og byggeri langt mere værdiskabende, og derfor er vores klare forventning, at projektets guides og koncepter vil hjælpe FM-organisationer med at skabe øget sammenhæng mellem informationer i drift og i bygge-/renoveringsprojekter.
Projektet forløber i perioden 2022-2025. Projektet er opdelt i fire delprojekter, der tilsammen udgør en central del af et digitalt fundament for bæredygtig FM.
Projektets formål
Projektets formål er at stille fælles guides og koncepter til rådighed for den danske FM-branche på udvalgte og centrale områder indenfor bæredygtig og digital FM. Ved at samle udviklingsarbejdet af disse guides og koncepter i DFM, undgår vi, at hver enkelt FM-organisation bruger ressourcer på individuelle udviklingsopgaver og i stedet kan bruge ressourcerne på en hurtigere omstilling af bæredygtig FM.
”Med projektet, tager vi et mile-skridt i vores ambition om at være et videnscenter. Det giver os en enestående mulighed for at bidrage til FM-branchens fortsatte udvikling mod en bæredygtig fremtid. I kølvandet på afviklingen af Center for FM på DTU har der manglet en central aktør indenfor FM-viden. En rolle, som vi med projektet kan begynde at fylde ud. Vi er både meget glade og meget ydmyge over den enorme opbakning vi har fået fra både vores medlemmer, men også vores mange samarbejdspartnere og nu ikke mindst Realdania.” udtaler bestyrelsesforperson i DFM, Flemming Wulff Hansen.
Støtte til projektet
Projektet er støttet af Realdania med en bevilling på 5. mio. kr. og løber i årene 2022-2026. Bevillingen er en milepæl i DFM’s rejse fra netværk til videnscenter og har givet os et godt afsæt for at etablere en organisation der både kan initiere og gennemføre udviklingsprojekter.
Vil du vide mere om vores projekter?
Helle Lohmann Rasmussen
Kontakt Helle på hlr@dfm-net.dk, hvis du har spørgsmål til det specifikke projekt.
Rikke Soede
Kontakt Rikke på rso@dfm-net.dk, hvis du har spørgsmål til det specifikke projekt.
Jan Johansson
Kontakt Jan på jjo@dfm-net.dk, hvis du har spørgsmål til det specifikke projekt.