Skip to main content

Udviklingsprojekter

Råd til indeklima

Råd til indeklima

Et udviklingsprojekt, som DFM og Smith Innovation har lavet sammen for Realdania, som skal hjælpe kommunerne med at finde finansiering af indeklimaprojekter i skolerne. Projektet identificerer de finansieringsmodeller og løftestænger for finansiering, som allerede er i brug, så kommunerne kan inspirere hinanden og forhåbentligt lykkedes med at få råd til endnu bedre indeklima i skolerne.

Projektet løb fra start 2022 til udgangen af 2022. Projektet blev afsluttet med et notat, hvori du kan læse om hele projektets forløb og hvad vi fandt ud af undervejs.

Hvorfor dette projekt

De tekniske løsninger og værktøjer til at regne på de samfundsmæssige gevinster ved investeringer i indeklima findes allerede, og mange kommuner har for længst taget en mere strategisk og helhedsorienteret tilgang til indeklima. Når det gælder finansiering, så mangler de innovative løsninger imidlertid. Mange kommuner oplever, at det er vanskeligt at prioritere midler til opgaven.

Der findes succesfulde eksempler på projekter, hvor udfordringer med indeklima er løst på forskellige måder, men der mangler et overblik over, hvilke forskellige finansieringsmodeller, der findes. Med et overblik over finansieringsmodellerne kan kommunerne inspirere hinanden til at øge indsatsen for et bedre indeklima i skolerne.

I DFM er vi også nysgerrige efter at vide, hvilke barrierer for finansiering eksempelvis de kommunale ejendomschefer møder. Og hvilke løftestænger ser ud til at virke, når beslutningstagere og politikere skal bevilge ressource til et bedre indeklima?

Workshops

Projektet løb i hele 2022 og indeholder forskellige delundersøgelser, som skal sikre, at projektet både inddrager viden fra tidligere undersøgelser, cases, erfaring og viden fra praksis.

Der blev afholdt tre workshops (maj, august og oktober 2022), hvor de deltagende kommuner blev præsenteret for undersøgelser og cases, de fik mulighed for at dele ud af egne erfaringer, og de skulle forsøge at bygge en supermodel for finansiering af indeklimaprojekter i skolerne.

Du kan læse mere om den enkelte workshop herunder.

Læs mere

1. Realdania (2021), Skolernes indeklima.

2. DTU, Concito, mfl. (2020) Sådan skaber vi et bedre indeklima i skolerne.

Vil du vide mere om vores projekter?

Helle-Lohmann-Rasmussen-Sekretariatet-i-Dansk-Facilities-Management

Helle Lohmann Rasmussen

Direktør

Kontakt Helle på hlr@dfm-net.dk, hvis du har spørgsmål til det specifikke projekt.

Taus-Boeytler-Sekretariatet-i-Dansk-Facilities-Management

Taus Bøytler

Projektleder

Kontakt Taus på tb@dfm-net.dk, hvis du har spørgsmål til det specifikke projekt.