Skip to main content

Skru op for lysdesignet på kontoret

Morten Fisker, Seniorrådgiver, SIGNAL ISS i samarbejde med Janus Rostock, CEO, SIGNAL ISS og Robert Müller, Kreativ Direktør, Bartenbach
Februar 2023

Belysningen og lysdesignet på vores kontorer har indflydelse på vores humør og vores præstation. Imidlertid viser nyere surveys, at mange af os stadig kæmper med dårlig belysning på vores arbejdsplads.

Jeg befinder mig på vores kontor på 3. salen i en gammel Østerbroejendom, hvor jeg har sat mig på min favoritplads ved et stort 1.5 x 3 meter vindue med udsigt til en baggård og en smule himmel. Det er en næsten skyfri dag, og derfor er der en ganske fin indstrømning af dagslys, som dog ikke blænder. Når jeg ser op i loftet over mig, hænger der en 1,5 meter lang uprætentiøs neon lampe. Dem hænger der 20 af med ca. 4 meters mellemrum i vores aflange, åbne kontorlandskab. På mit bord står der en arkitektlampe, som ikke er tændt. Når jeg kigger rundt på de andre skriveborde på kontoret, er ingen af disse arkitektlamper tændt. Herudover er der for at skabe en mere intim belysning i og omkring de loungemiljøer og projektborde, der er etableret i midten af ​​rummet en række lavthængende lyspendler. For enden af ​​lokalet, tæt på vores køkken med kaffeøen, hænger en fortættet lysdekoration bestående af 16 store glaspærer med blødt lys i forskellige højder over et højt loungebord. Ved et sæt højryggede sofaer for enden af ​​rummet står en overdimensioneret gulvlampe, der sjældent er tændt. Tættest ved indgangen, i et hjørne i den modsatte ende af lokalet, hænger en samling arkitektlamper som en blæksprutteinstallation over et loungemiljø for ventende gæster. Normalt tænker jeg ikke så meget over vores belysning. Måske fordi den virker for mig.

Mange bøvler med dårlig belysning på deres kontor

Men en række survey baserede undersøgelser indikerer, at dette langt fra altid er tilfældet. I et Ipsos survey i 17 lande, svarer en fjerdedel af respondenterne at de var utilfredse med belysningen på deres kontor. I et andet 2018 survey af 7000 kontoransatte fra ti Europæiske lande fra det Britiske Analyseinstitut Staples, 80 procent af respondenterne svarede at det var vigtigt for dem at have god belysning på deres arbejdsplads mens to ud af fem angav at de måtte kæmpe med dårlig belysning hver dag. I et tredie survey fra Zumtobel Lighting and the Fraunhofer Institute for Industrial Engineering, angav fire ud af fem respondenter, at de havde begrænset eller ingen kontrol over belysningen på deres arbejdsplads eller ved deres arbejdsstation, selvom det var én af de forhold som havde den største betydning for hvor tilfredse medarbejdere er med deres arbejdsmiljø.

En gruppe  forskere på Carnegie Mellon Universitetet identificerede i forbindelse med et forskningsreview fra 2003 om belysningens indflydelse på menneskers produktivitet tolv forskellige forskningsstudier som enslydende viser, at belysning, når det er tilpasset til den foreliggende opgave og hverken blænder eller distrahere, kan øge produktiviteten med 23 procent. Omvendt kan dårlig belysning medføre træthed og overbelastning af øjnene, som igen kan forårsage dårligere præstation.

I European Work Place Lighting Survey fra 2019, angav 90 procent af respondenterne, at lys havde en betydelig indflydelse på deres humør, 92 procent angav, at lys havde en effekt på deres koncentration og 87 procent angav, at lys påvirker deres præstation.  Se nedenstående illustration.

Repro-light-skru-op-for-lysdesignet

Illustration fra European Work Place Lighting Survey 2019

I samme undersøgelse vil 55 procent af de adspurgte gerne have forbedret deres arbejdspladsbelysning, 70 procent ønsker variabel belysning, og 80 procent vil gerne have en belysning, som automatisk tilpasser sig personlige behov.

Der er altså alt mulig grund til at lys og lysdesign er blevet en stadig vigtigere disciplin inden for ambitiøst kontordesign.

Hvad kan god belysning bidrage med?

Lys påvirker vores synsmæssige, biologiske og følelsesmæssige sanser. Og det er en god idé at investere lidt kræfter i at reducere blænding, fordi forskningen viser at det kan resultere i koncentrationstab, øgede fejl og træthed.

Belysningen interagerer med indretningen og farvesammensætningen i et rum. Et særligt valg af belysning kan fremhæve bestemte farver på vægge og møbler og fremhæve detaljer og farver i det visuelle landskab.

Den rette belysning kan effektivt bidrage til at markere overgange og zoneinddeling af forskellige funktioner i det åbne kontor. Den kan skabe stemning, kontraster og skygger og give os en oplevelse af rummets størrelse. Den kan fremhæve genstande og artefakter, som vi ønsker at beskuerens øje skal dvæle ved.

“Du kan udskifte gulvet, loftet. Du kan ændre alt, eller også kan du bare ændre lyset,” udtaler Robert Müller, Kreativ Direktør hos Bartenbach, en af ​​verdens førende Lys Innovatører, som med en række illustrationer meget effektivt kan vise om hvad lys og belysning betyder for vores visuelle perception. ”Det starter udenfor med optimerede materialer, facader og masterplaner for at skabe en afbalanceret atmosfære til ethvert indvendigt rum.”

Faglig-artikel-compact-planning
Faglige-artikler-skru-op-for-lysdesignet
lysdesign-workplace-artikel-signal-iss-dfm

Illustrationer: Det øverste billede fra Bartenbach illustrerer, hvordan mængden af ​​lux anvendt til belysning i høj grad påvirker vores visuelle perception og klarheden af ​​de genstande, vi ser. Udlånt af Bartenbach. Eksempelvis har restaurant- og lounges o.lign. miljøer brug for den højeste høj Colour Rendering Index (CRI) værdi, hvilket betyder, at belysningsløsningen kan oplyse møbler, bordflader og maden i deres sande og neutrale farver. Jf. nederste billede fra Bartenbach.

Indenfor vil finjusteringen starte inde med lysfarven, som kan understøtte den bedste oplevelse i fravær af dele af lysspektret, f.eks. dårlige vejrfaser.

At skabe individuelt tilpasset belysning er den bedste løsning på en arbejdsplads, fordi medarbejderne har meget forskellige behov afhængigt af deres alder og syn, ligesom at neurodiverse medarbejdere kan være særligt lysfølsomme.

Forskningen viser at en 60-årig får halvt så meget lys på nethinden som en 20-årig. Efterhånden som øjet ældes, bliver det sværere at absorbere lys. Med alderen har vi derfor brug for en øget lysstyrke samtidig med at vi er mere følsomme over for blænding. Jf. illustrationer fra Bartenbach.

light-workplace-workspace-faglige-artikel

Illustration: Ovenstående illustration fra Bartenbach viser, hvordan vores visuelle perception ændrer sig med alderen, og hvordan ældre mennesker har brug for højere lysintensiteter for at opnå den samme visuelle oplevelse som en 25-årig.

“Når brugere” siger Robert Müller, “har mulighed for at ændre noget ved lysforholdene, ændrer de primært lysintensiteten, men ikke lysets farve. Derfor er en effektiv løsning at opdele  medarbejdernes arbejdsmiljø i små zoner og her at lade dem styre deres direkte lysmiljø enten vha. smart teknologi eller mere traditionelle kontakter med reguleringsmulighed, som kan placeres hvor som helst uden strømtilslutning. Denne type løsning opfylder individuelle behov meget bedre end nogen bordlampe. Giv folk lov til selv at bestemme, hvornår de har brug for lys, og støt dem med smart teknologi, hvis de glemmer at slukke lyset. Kun medarbejderen kender det rigtige tidspunkt at tænde lyset.”

Farvetemperatur og dynamisk belysning

På vores nordlige breddegrader varierer det naturlige lys meget mellem årstiderne, og mange mennesker føler sig trætte i vintermånederne. En række undersøgelser viser, at farvetemperaturen på belysningen kan påvirke en persons vågne hormoner.

Med dynamisk belysning kan farvetemperaturen og lysstrømmen justeres automatisk i et rum. Løsningen gør det muligt at starte dagen med et hvidere lys, der frisker op og om eftermiddagen bliver til et varmere lys med lavere lysstyrke, der minder om vores naturlige lys.

På de hybride arbejdspladser, hvor flydende arbejdspladser bliver stadig mere udbredt, bliver muligheden for effektivt at kunne tilpasse belysningen ved din nye arbejdsstation og at kunne skrue op eller ned for lysstyrken mere vigtig, ligesom behovet for at medarbejderne forstår deres egne behov vedrørende god belysning. Derfor inkluderer de fleste af Bartenbachs belysningsdesign til kontorer Led-baseret belysning fra loftet, som kan justeres lokalt, så det kan tilpasses brugerens behov ved hver arbejdsstation.

 

Hvordan fungerer belysningen på din arbejdsplads?

Med lysets store betydning in mente, prøv, ligesom jeg gjorde for et stykke tid siden, at tage en kort pause fra at læse disse linjer og overveje belysningen omkring din arbejdsstation lige nu. Gør den det, den skal rent funktionelt? Skaber den tilstrækkeligt lys til, at du kan læse disse linjer uden at anstrenge dine øjne? Er blænding fraværende eller minimal? Se dig omkring igen og brug lidt mere tid denne gang: Hvordan fungerer belysningen som et design og som en én-til-én æstetisk oplevelse? Og bruges den også til at markere zoner og scenarier i dit kontorlandskab? Tag et sidste kig rundt og overvej, om jeres belysningsløsninger er med til at samle og accentuere resten af ​​indretningsløsningen eller om de måske mere fremstår som en tilfældig doceret eftertanke.

Lys skaber miljø på en måde, som intet andet kan. Og et ambitiøst, optimalt lysdesign vil få dig til at se på din arbejdsplads med yngre øjne.

Om SIGNAL ISS

SIGNAL ISS har gennem de seneste 20 år arbejdet hjulpet kunder i Danmark, Skandinavien og resten af verden med at udvikle fysiske kontorlandskaber, der bedst muligt matcher den måde vi arbejder og samarbejder på. I denne tematiske artikel undersøger seniorrådgiver Morten Fisker i samarbejde med CEO, Janus Rostock, SIGNAL ISS og Robert Müller, Kreativ direktør hos Bartenbach, betydningen af godt lysdesign på vores arbejdspladser.

SIGNAL er medlemmer hos DFM. Du kan læse mere om SIGNAL ISS her.