Skip to main content

Hvordan kan kunst transformere din arbejdsplads og understøtte en bæredygtig agenda?

Af Thomas Asbæk & Cristina Bramsen, Collaborations
og Tanya Lindkvist, direktør Kunst På Arbejde

At kunst spiller en afgørende rolle for vores samfund og vores liv er der efterhånden bred enighed om både blandt fagfolk og de mange danskere, der hvert år besøger en kulturinstitution på tværs af landet. Men hvilken rolle kan kunsten spille på vores arbejdspladser? Og hvordan kan kunsten understøtte en bæredygtig agenda – både for virksomheden, medarbejderne og kulturen?

I Kunst på Arbejde og hos Collaborations tror vi på kunstens potentiale – ikke blot på landets kulturinstitutioner, men også på vores arbejdspladser. Vi tror på, at kunsten skal spille en endnu større rolle på fremtidens arbejdsmarked. Og hvorfor? Fordi kunst kan bidrage til et inspirerende og engagerende arbejdsmiljø, hvor vi dannes og stimuleres og vores fælles kultur styrkes.

Gennem æstetiske og tankevækkende værker kan kunst øge vores kreativitet, skabe nye perspektiver, bidrage med stressfrie mellemrum og skabe en mere bæredygtig og motiverende arbejdsplads. Kunsten kan stille spørgsmål, åbne op for nye samtaler og udfordrer vores vanetænkning. Når vi møder kunsten, vækkes vi ofte til live – vores sansning aktiveres, erindringerne genopdages og inspirationen opstår. Kort sagt – der er al mulig grund til at inddrage kunsten på arbejdspladsen.

Hvem er vi?

Kunst På Arbejde (KPA) er en non-profit forening og mobilt museum, der bringer skiftende udstillinger fra KPA’s egen samling til private og offentlige arbejdspladser i hele Danmark. KPA blev stiftet i 1954 af bl.a. Louisianas grundlægger Knud W. Jensen i samarbejde med Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Akademirådet. Konceptet er enkelt – som arbejdsplads bliver man medlem af KPA og får løbende opsat skiftende udstillinger.

Collaborations er en kunstrådgivningsvirksomhed, der bl.a. samarbejder med erhvervsledere, bygherrer og arkitekter om at inddrage kunstnere tidligt i en byggeproces, som et led i virksomhedens storytelling, hvor kunsten kan bruges til at øge medarbejdernes accept af og identifikation med stedet og bygningen. Udover at kunsten tilfører byggeriet en ekstra æstetisk og fortællende dimension, giver inddragelse af kunstrådgivere også ekstra point i byggeriets DGNB-certificering.