Skip to main content

Slut med traditionelle kravspecifikationer

DFM adventsserie 2021
Juriaan van Meel, medudvikler af BriefBuilder

Jeg håber, at 2022 bliver året, hvor der kommer innovation i kravspecifikationer.

I flere årtier har bygherrer (og deres rådgivere) skrevet kravspecifikationer til deres projekter på stort set samme måde.

Typisk, i form af omfangsrige Word-dokumenter med masser af kravtekster, suppleret med løse Excel-ark, powerpoints, mails og ændringsnotifikationer.

Branchen har vænnet sig til det. Men er det produktivt? Læser entreprenører, leverandører, arkitekter, ingeniører – eller bygherrerne selv for den sags skyld – alle de mange sider? Bliver kravene opdaterede undervejs? Er der nogen, der tjekker, om alle krav bliver opfyldt, eller evaluerer kravene før de bliver copy-pasted til det næste projekt?

Det tvivler jeg på. Det sker i hvert fald ikke på en systematisk måde. Det er for mange sider, for mange uklarheder, for lidt struktur, og for lidt overblik.

Det er problematisk, for krav er grundlaget for ethvert byggeprojekt. Uden metodisk kravstyring er der en stor risiko for, at krav bliver overset eller ignoreret. De potentielle konsekvenser er designfejl, scope creep, budgetoverskridelser og forsinkelser. I værste fald ender det med en bygning, der ikke fungerer, som den skal.

Det kan alt sammen være fortid.

Som en af udviklerne af BriefBuilder er jeg selvfølgelig biased—men jeg tror på, at fremtiden for kravspecifikationer ligger i digitale modeller.

Forestil dig et digitalt værktøj, der hjælper dig systematisk med at nedbryde dit projekt i mindre bidder, og som gør det muligt for dig at stille krav på en standardiseret og struktureret måde, sådan at du kan bevare overblikket.

Forestil dig et digitalt værktøj som bremser lange prosa tekster og i stedet hjælper dig med at formulere eksplicitte krav. Krav med konkrete værdier, definitioner og måleenheder, fx. til størrelser, kapaciteter, energiforbrug, komfortklasser osv.

Forestil dig et digitalt værktøj som ikke låser dine krav i et dokument, men gør det muligt at koble krav til BIM-modeller, digital twins, FM-systemer, parametriske design applikationer, compliance tests og commissioning aktiviteter.

Alt dette kan hjælpe med at skabe bedre bygninger – bygninger der opfylder kravene for dem der bruger, ejer, vedligeholder og driver dem.

Derfor er det tid til at sige farvel til papirbunkerne og bringe kravspecifikationer ind i det 21. århundrede.