Ved Services er fleksibilitet vigtig i forhold til at kunne tilpasse leverancen af service, når behovet ændrer sig, f.eks. at kunne opsige eller tilpasse en kontraktuel aftale med en leverandør, og på den måde undgå udgifter til en service der ligger udover behovet. Fleksibilitet i services er også at kunne tilbyde forskellige serviceniveauer i forskellige zoner, eller ’on demand’. Yderligere er fleksibilitet vigtig i forhold til at understøtte at arbejde i stigende grad foretages hvor som helst og når som helst og på den måde at øge produktivitet og trivsel. Fleksibilitet i services er også at den samme service funktion kan varetage flere services, f.eks. reception kan varetage mødeforplejning, grafisk service, medarbejdetilbud som rense tøj, samkørselsordninger eller lignende. Eller at rengøringspersonelt skifter lyskilder, deler post ud og efterser at flugtveje er holdt frie.
I forbindelse med corona udbruddet i Danmark i 2020 blev fleksibilitet i Services et særlig vigtigt fokusområde for FM. I løbet af ganske kort tid lukkede den danske regering store dele af samfundet, herunder uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser. Det betød at arealer lå øde hen og overflødiggjorde en række services. Samtidig medførste? smittefaren at koncepter for f.eks. catering og rengøring skulle ændres de steder, hvor der stadig var medarbejdere på arbejde. Her havde fleksibilitet i services en ekstrem høj værdi, og mange steder blev der lagt mange kræfter i straks at øge fleksibilitetsgraden.
Ligesom for Teknisk drift kan der opnås økonomisk fleksibilitet ved Services i forhold til eksterne serviceleverandører ved korte opsigelses- og ændringsvarsler, men også her begrænser det mulighederne for at opbygge tillidsbaserede relationer med partnerskab.
Servicemæssig fleksibilitet ved Services kan ligeledes som ved Teknisk drift både have relation til egne medarbejdere og eksterne leverandører samt desuden i forhold til omfang og kvalitet af de leverede serviceprodukter.
For egne medarbejdere kan der også her opnås fleksibilitet ved at arbejde med multiskilling og -tasking, have vagtordninger med tilkaldevagt og ansættelse af vikarer.
For eksterne leverandører kan der ligeledes opnås fleksibilitet ved at at have kontrakter og Service Level Agreements (SLA) med skalerbarhed samt krav om korte responstider.
For serviceprodukter kan der opnås opnås fleksibilitet ved at omfanget af service leveres i forhold til efterspørgslen, f.eks. ved måling af antal medarbejdere på arbejde i forhold til kantiner og anvendelsen af toiletrum i forhold til rengøring. I forhold til kvalitet kan der skabes fleksibilitet ved at udbyde et sortiment af serviceprodukter, f.eks. i kantiner med et udvalg af madvarer som varieres i forhold til ugedage og årstider.
Værditræ for Fleksibilitet ved “Services”