Ved bygge- og forandringsprojekter kan der opnås værdiskabelse i forhold til bæredygtighed ved at optimere anvendelsen af materialer. Det kan ske ved at skabe et godt beslutningsgrundlag i planlægningsfasen i form af livscyklusanalyser for at begrænse uønskede miljøpåvirkninger. En anden løftestang er at sikre genbrug af materialer. Endelig kan det være en løftestang at reducere byggeaffald ved en hensigtsmæssig tilrettelæggelse af både design og udførelsesproces.
Der kan endvidere ved bygge- og forandringsprojekter opnås værdiskabelse i forhold til bæredygtighed ved at optimere anvendelsen af energi. Det kan ske ved at reducere energiforbrug både af den færdige bygninger gennem hensigtsmæssigt design og under udførelsen af byggeriet. Byggefasen er særdeles energi- og miljøbelastende. En grundig planlægning og et godt samarbejdsklima bidrager positivt til bæredygtighed og skaber værdi. Hvis byggeriet kan årstidsplanlægges, så et minimum af vinterforanstaltninger skal anvendes, vil det være et plus. En byggestil og teknik, der medfører en så hurtig lukning af råhus som muligt, reducerer behovet for udtørring mm. og kan dermed bidrage til bæredygtighed (og økonomi). En anden løftestang er at optimere forsyningen af energi, herunder samtænkning af forsyningen af flere bygninger og valg af miljøvenlige forsyningsformer. Endelig kan det ske ved selv at producere bæredygtig energi, dvs. producere el eller varme baseret på vedvarende energikilder (sol, vind, vand, geotermisk varme).
Bygninger kan også projekteres, så de forholdsvis enkelt kan ombygges til anden anvendelse, f.eks. fra værksted til laboratorium eller fra laboratorium til kontor osv., jf. værdibeskrivelse for Fleksibilitet. Certificeringsordninger som DGNB, statens frivillige bæredygtighedscertificering og andre bæredygtighedsværktøjer kan være en god arbejdsramme for bygge- og forandringsprojekter.
Værditræ for Bæredygtighed ved “Bygge- og forandringsprojekter”