Skip to main content

Case fra Nordea, ISS og Høje Taastrup Fjernvarme

 

Tiltag
Overskudsvarme fra datacenter opvarmer 700 husstande i Høje Taastrup

Verdensmål
7 Bæredygtig energi
9 Industri, innovation og infrastruktur
11 Bæredygtige byer og lokalsamfund
12 Ansvarligt forbrug og produktion
13 Klima indsats
17 Partnerskab for handling

Fordele for organisationen

  • Bidrager til Nordeas ”Sustainable at the core” prioritet i koncernens 2025 business plan og ligeså til Nordeas ambition om at opnå 50% co2 reduktion i 2030 og co2 neutralitet i 2050.
  • Elforbrugs- og omkostningsreduktion = 946.600 KWh i 2021.

Case – Hvad gjorde vi
I 2019 indgik Nordea et samarbejde med Høje Taastrup Fjernvarme, hvor Høje Taastrup Fjernvarme i samarbejde med ISS installerede en  stor varmepumpe i kælderen på Nordeas hovedkontor i Taastrup. Dermed blev det muligt at lede al overskudsvarmen fra Nordeas store datacenter-servere ud som fjernvarme til husstande i lokalområdet, i stedet for at bruge energi på at køle varmen ned, som ellers har været processen gennem mange år.

Varmepumpen blev installeret og sat i brug i  slutningen af 2020. Og det er gået over al forventning: I løbet af 2021 har varmepumpen givet en samlet reduktion på hele 946.600 KWh. Det er et pænt stykke over den estimerede besparelse – og det betyder, at Nordea i 2021 har sparet, hvad der svarer til 215 gennemsnitshusstandes* strømforbrug på ét år!

*Beregnet 4.400 KWh for en familie på 2 voksne og 2 børn

I den anden ende af fjernvarmenettet nyder omkring 700 husstande godt af overskudsvarmen fra vores datacentre. Varmepumpeløsningen er dermed en succeshistorie på et stærkt partnerskab mellem Nordea og Høje Taastrup Fjernvarme, hvor vi i samarbejde både bidrager til lokalområdet og Nordea tager et vigtigt skridt på vej mod et mål om at reducere det interne CO2-aftryk med 50% inden 2030.

Varmepumpen fungerer sådan, at den store mængde overskudsvarme, der genereres fra Nordeas datacenter-servere ledes væk fra serverrummet, så serverne ikke ”koger over”. Via varmepumpen løftes temperaturen fra Nordeas spildvarme op til ca. 75 grader varmt vand, som sendes ud i Høje Taastrup Fjernvarmes ledningsnet og videre ud til husstandene. Metoden er således både effektiv, økonomisk rentabel og en vigtig del af den grønne omstilling på vejen mod fossilfri opvarmning.

Høje Taastrup Fjernvarme har stået for installeringen af varmepumpen i  samarbejde med ISS Data Center Team og pumpen står i Nordeas lokaler.

Ideen til projektet kom fra to studerende på Maskinmesterskolen, der i 2018 skrev bacheloropgave om løsningen i forbindelse med deres praktikophold hos Nordea i Hermes Hus.

Ideen viste sig at være så god, at Nordea, ISS og Høje Taastrup Fjernvarme straks gik i gang med at realisere projektet.

Vigtige erfaringer
Løsningen var allerede kendt, men det var to studerende, der åbnede Nordeas øjne for potentialet og mulighederne i projektet.

Indsigten betød, at ISS og Nordea satte alt ind på at løse kravene til sikkerhed og adgangskontrol i banken, så vi endte med en løsning, der forener de krav, som Høje Taastrup Fjernvarme har til tilgængelighed og Nordeas krav til sikkerhed.

At det lykkedes, skyldes i høj grad en god dialog og et fint samarbejde mellem alle parterne undervejs.

Hvad overraskede
Det har overrasket alle parterne, hvor succesfuldt projektet endte med at blive, og hvor vigtig et åbent, anderledes og innovativt samarbejde er for at kunne udnytte nye muligheder og modne beslutningsprocesser.

Erfaringerne har givet os blod på tanden til lignende partnerskaber i fremtiden – til gavn for både unge studerende, for det samlede CO2 aftryk, for ISS, for Høje Taastrup Fjernvarme og Nordea.

Kontaktperson
Head of Workplace Management DK, Nordea, Peter Wejlemand, (Peter.wejlemand@nordea.com)

Key Account Director, ISS, Henrik Møhl, (Henrik.Moehl@dk.issworld.com)

Direktør, Høje Taastrup Fjernvarme, Astrid Birnbaum, (astrid.birnbaum@htf.dk)