Skip to main content

Case fra Heimstaden

EU-taksonomien i praksis

Verdensmål

  • 6: Rent vand og sanitet

  • 7: Bæredygtig Energi

  • 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund

  • 13: Klima indsats

  • 15: Livet på land

ESG

Heimstadens arbejde med EU-taksonomien berører primært miljø (E) og governance (G):

Miljø (E):

  • Fokus på energieffektivitet og klimarisikovurderinger for ejendomsporteføljen.
  • Systematisering af grønne investeringer som energirenoveringer, solceller og ladestandere.

Governance (G):

  • Opbygning af en intern struktur for at sikre korrekt og troværdig rapportering.
  • Integration af økonomisystemer, så relevante data kan identificeres og anvendes effektivt.

ESRS-standarder:

  • ESRS E1: Klimaændringer (Risikovurdering af klimaforandringer, energieffektivisering)
  • ESRS G1: God forretningsskik (Dokumentation og auditering af bæredygtige investeringer)

Heimstadens seneste resultater med EU Taksonomien kan findes i ‘Annual and Sustainability Report 2024‘ (side 71-79), som kan hentes ved at klikke på linket.

Fordele for organisationen

  • Enkel compliance: Taksonomien gør det nemmere at klassificere bæredygtige aktiviteter, da EU har defineret, hvad der er bæredygtigt.
  • Øget sammenlignelighed: Giver indsigt i, hvor meget andre aktører har alignet, og skaber et grundlag for benchmarking.
  • Opdateret ejendomsdata: Gennemgangen af porteføljen skaber et klarere billede af nuværende status og mulige forbedringer.
  • Stærkere investeringsprofil: Jo mere der alignes, desto bedre ser virksomheden ud for investorer – både i branchen og på virksomhedsniveau.

Case – Hvad gjorde vi

Fra regnskabsåret 2025 er det et lovkrav for Heimstaden og lignende virksomheder at rapportere på EU-taksonomien, og fra dette tidspunkt vil data også blive auditeret af eksterne revisorer. Derfor har Heimstaden haft fokus på at opbygge en stærk dokumentationspraksis, så alle grønne investeringer kan verificeres. Samtidig har arbejdet givet værdifuld indsigt i, hvordan virksomheden fremadrettet kan øge andelen af bæredygtige investeringer og dermed styrket Heimstadens profil.

Hvad er EU-taksonomien?
EU-taksonomien er et klassificeringssystem udviklet af EU for at definere, hvilke økonomiske aktiviteter der kan betegnes som bæredygtige. Målet er at skabe et fælles sprog for grønne investeringer og sikre, at virksomheder og investorer kan sammenligne deres bæredygtige aktiviteter på tværs af sektorer.

Taksonomien indeholder seks miljømål, hvor en aktivitet skal bidrage væsentligt til mindst ét af dem uden at skade de øvrige. For ejendomsbranchen betyder det eksempelvis, at energieffektive bygninger og klimarisikovurderinger kan kvalificere sig som grønne investeringer, hvilket gør det lettere at dokumentere bæredygtige initiativer over for investorer og myndigheder.

Taksonomien er finansielt funderet og gør det muligt at vurdere, hvor stor en andel af en virksomheds investeringer der kan klassificeres som grønne. For eksempel, hvis Heimstaden investerer 100 mio. kr., er det afgørende at kunne dokumentere, hvor stor en andel der opfylder EU’s bæredygtighedskriterier. Når årsregnskabet offentliggøres, vil det være nemt at aflæse, hvor meget af virksomhedens økonomi der er taksonomi-alignet – både internt og i forhold til branchegennemsnittet.
Obs. denne case er skrevet før ændringerne i omnibus er trådt i kraft – Du kan læse mere om EU-taksonomien og omnibus her.

En fælles strategi for EU-taksonomien
Heimstaden Danmark er en del af Heimstaden Bostad og følger en samlet strategi for EU-taksonomien, udviklet på koncernniveau. I 2022 blev det besluttet at fokusere på climate mitigation som det primære indsatsområde for at reducere virksomhedens CO₂-aftryk. Målet var at identificere de aktiviteter, der kunne klassificeres som bæredygtige i henhold til EU’s definitioner uden samtidig at skade de øvrige miljømål.

Klimarisikovurdering af ejendomsporteføljen
For at operationalisere taksonomien blev der først gennemført en klimarisikovurdering af ejendomsporteføljen. Dette indebar en analyse af historiske klimadata for at identificere ejendomme med øget risiko for skybrud, hedebølger og temperaturstigninger.

Ejendomme blev udvalgt på baggrund af denne analyse, og detaljerede oplysninger blev indhentet gennem spørgeskemaer. Her blev blandt andet kælderforhold, dørtrinshøjder og vinduesåbninger under jordniveau kortlagt for at vurdere risikoen for skader ved fremtidige ekstreme vejrforhold.

Overblik over energimærker og grønne investeringer
Sideløbende blev energimærkerne for hele ejendomsporteføljen kortlagt. Ifølge EU-taksonomien klassificeres ejendomme med energimærke A eller bedre som grønne, hvilket gør dette parameter afgørende i rapporteringen.

Foruden energimærkning blev andre grønne investeringer identificeret, herunder energirenoveringer, solceller og ladestandere, som potentielt kunne klassificeres som taksonomi-alignede.

Meget simpelt sagt kan ejendomme med energimærke A og lav klimarisiko klassificeres som grønne ifølge EU-taksonomien. For ejendomme med lavere energimærker stilles der dog yderligere dokumentationskrav, hvis de skal kategoriseres som bæredygtige investeringer.

Automatisering og rapportering
For at sikre en effektiv proces blev økonomisystemet integreret i taksonomirapporteringen. Driftsafdelingen blev instrueret i at “flage” fakturaer relateret til bæredygtige investeringer såsom el-ladestandere og energirenoveringer. Dette gjorde det lettere for økonomiafdelingen at sortere og vurdere, hvilke udgifter der kunne klassificeres som grønne.

For at undgå en tung dokumentationsopgave ved årets afslutning blev der indført kvartalsvise rapporteringer. Her vurderede Head of Finance i samarbejde med Sustainability Manager, hvilke investeringer der kunne medtages i den endelige opgørelse. Dette sikrede en mere strømlinet og kontinuerlig rapporteringsproces.

Fokus for 2025
I 2025 vil Heimstaden intensivere sit arbejde med at vende dokumentationsprocessen om, så den bliver mere fremadskuende. I stedet for at skulle dokumentere bagudrettet vil Heimstaden sikre, at alle potentielt grønne investeringer fra start bliver registreret og dokumenteret korrekt.

Særligt større renoveringsprojekter uden energimærke A vil være i fokus: Kan de alligevel alignes? Hvor stor en økonomi kan dokumenteres som grøn? Heimstaden ønsker at sikre, at dokumentationsprocessen bliver så let og præcis som muligt, da bagudrettet dataindsamling er for tidskrævende.

Fra 2025 bliver rapporteringen lovpligtig, og data vil blive auditeret af eksterne revisorer. Dette gør det endnu vigtigere at have en stærk dokumentationspraksis, som sikrer compliance og samtidig understøtter virksomhedens strategi for grøn omstilling.

Nedenfor kan du se hovedpointer fra Heimstadens EU-taksnomi rapportering 2024 (udgivet 2025):

Heimstaden EU-taksonomien

Vigtige erfaringer 

  • Energimærker er centrale, men ikke perfekte: Energimærkning er et teoretisk værktøj baseret på standardiserede forudsætninger – den faktiske energiforbrug kan afvige betydeligt.
  • Kommunikation internt er afgørende: For at sikre korrekt dataindsamling er det vigtigt at gøre det let for medarbejdere at bidrage – fx ved at flage relevante fakturaer.

Hvad overraskede?

  • Den store andel af økonomien, der kunne alignes: En simpel gennemgang af risikovurderinger og energimærker viste, at en væsentlig del af Heimstadens lejeindtægter kunne klassificeres som “grønne”.
  • EU-taksonomien var faktisk ikke så svær at forstå: når man først havde sat sig ind i det, og startet arbejdet, så gik det nemmere end forventet.
  • Det krævede ikke store forandringer i driften at kunne rapportere: Heimstaden skulle blot dokumentere eksisterende aktiviteter bedre for at kunne rapportere korrekt.

Kontaktperson

Sebastian Jagd, Sustainability Manager
sebastian.jagd@heimstaden.dk +45 20 41 48 96