Case fra Gentofte Kommune
Inklusion i FM
Verdensmål
- 8: Anstændige jobs og økonomiske vækst
- 10: Mindre ulighed
ESG
Casen fokuserer primært på den sociale dimension (S) i ESG, særligt inden for:
- ESRS S1 Egen arbejdsstyrke
- ESRS S2 Arbejdstagere i værdikæden
Målinger:
- 60 borgere er nu ansat i fleksjob eller lignende stillinger, hvoraf ca. 50 % er fleksjobbere og 50 % er ukrainske flygtninge.
- 8 unge med Asperger og autisme er i job.
- Rengøringskvaliteten er forbedret sammenlignet med tidligere eksterne leverandører.
Fordele for organisationen
- Social inklusion – Skaber job til fleksjobbere, ukrainske flygtninge og borgere med nedsat arbejdsevne.
- Økonomiske besparelser – Bruger statslige løntilskud og har samme omkostninger som eksterne løsninger, men med højere kvalitet.
- Bedre arbejdsmiljø – Ergonomiske løsninger og rengøringsmaskiner reducerer fysisk belastning.
- Høj trivsel – Fleksible arbejdstider efter aftale og stærkt socialt fællesskab øger jobglæden.
Case – Hvad gjorde vi
I 2021 besluttede en skole i Gentofte Kommune at hjemtage rengøringen af skolens 25.000 m² store arealer. Beslutningen blev truffet på baggrund af utilfredshed med kvaliteten af den eksterne rengøring samt ønsket om en mere fleksibel organisering af opgaverne. Samtidig ønskede skolen at tage et socialt ansvar ved at inkludere borgere, der havde svært ved at finde fodfæste på det ordinære arbejdsmarked.
I samarbejde med Gentofte Kommune blev der udviklet en model, hvor skolen kunne ansætte medarbejdere på særlige vilkår herunder fleksjobbere, ukrainske flygtninge og borgere med nedsat arbejdsevne. Der blev lagt vægt på at skabe en arbejdsplads med høj trivsel, hvor medarbejderne kunne arbejde på nedsat tid uden, at det gik ud over rengøringskvaliteten. Senere blev initiativet udvidet, og i dag benytter to skoler i Gentofte Kommune denne model.
Efter de gode erfaringer med hjemtagelsen af rengøringen blev initiativet i 2022 udvidet til også at omfatte pedelopgaver. Fleksjobbere og borgere med særlige behov blev inddraget i opgaver såsom bladopsamling, vedligeholdelse af skolens udendørsarealer og rengøring af gymnastiksalen.
Derudover blev den eksterne konsulentbaseret IT-supportfunktion hjemtaget og der blev oprettet egen IT-support afdeling målrettet IT-kyndige unge med bl.a. Autisme og Aspergers. Otte medarbejdere servicerer nu skolens IT-udstyr i et roligt og struktureret miljø, der tager højde for deres behov. Mange af de unge har oplevet en stor forbedring i deres hverdag, da de nu har en arbejdsplads, hvor deres kompetencer bliver anerkendt, samtidig med at de indgår i et fællesskab med andre i lignende situationer.
Om borgerne
Medarbejderne i ordningen har forskellige baggrunde, men fælles for dem er, at de har haft svært ved at opnå fast tilknytning til arbejdsmarkedet. Medarbejderne inkluderer:
- Fleksjobbere der ansættes på nedsat tid med skånehensyn.
- IT-supportafdelingen består af unge under 35 år, primært med autisme eller Aspergers.
- Ukrainske flygtninge har fået job i rengøringen, hvor sprogbarrierer håndteres med hjælp fra Google Translate.
Tilpasning af arbejdsmodellen
For at gøre rengøringsjobbet mere tilgængeligt og fleksibelt blev arbejdstiden fastlagt til kl. 16-21, så medarbejderne kunne kombinere jobbet med familieliv eller andre forpligtelser. Arbejdsopgaverne blev samtidig tilpasset den enkeltes fysiske formåen, så alle kunne bidrage efter evne.
For pedelopgaverne blev der oprettet flere hold, hvor nogle medarbejdere arbejdede om morgenen, mens andre stod for at lukke skolen ned om aftenen.
Den fleksible model giver mulighed for at arbejde op til 20 timer om ugen, og alle nye medarbejdere starter i en 14-dages ulønnet praktikperiode. Formålet med denne periode er at sikre et godt match for både medarbejderen og arbejdsgiveren, hvor blandt andet mødestabilitet og samarbejdsevner vurderes.
Effektivisering og bæredygtige løsninger
For at minimere den fysiske belastning og forbedre arbejdsgangene blev der blandt andet indkøbt rengøringsmaskiner til hver etage. Dette betød, at medarbejderne ikke længere skulle transportere tunge maskiner mellem etagerne, hvilket både sparede tid og skånede kroppen.
Derudover blev der også investeret i en specialmaskine til gymnastiksalen, der både kan støvsuge og vaske gulvet uden store fysiske krav til betjeningen. Dette har ikke alene gjort rengøringen lettere, men har også bidraget til en markant forbedring af rengøringskvaliteten.
For at mindske miljøpåvirkningen blev der implementeret nye rengøringsmetoder, der reducerede forbruget af vand og kemikalier. Der blev blandt andet indført rengøringsmidler med en mere skånsom sammensætning, samtidig med at skolens samlede vandforbrug blev reduceret markant.
Økonomiske fordele
En af de største økonomiske fordele ved initiativet er muligheden for at benytte statens mentor og løntilskudsordninger. Ved at ansætte fleksjobbere, ukrainske flygtninge og ledige fra jobcentret kan skolerne modtage støtte i op til seks måneder, hvilket gør det økonomisk attraktivt at inkludere disse medarbejdere.
For fleksjobbere med nedsat effektivitet, betaler arbejdsgiver kun for de effektive arbejdstimer, medarbejderen reelt er på arbejde. Derudover kan mentorstøtteordninger benyttes til dele af oplæringen, hvilket gør det muligt at opkvalificere nye medarbejdere uden væsentlige meromkostninger.
Alt i alt har Gentofte Kommune sammen med skolerne skabt en socialt ansvarlig og bæredygtig rengøringsmodel, der både forbedrer kvaliteten af rengøringen, reducerer miljøpåvirkningen og giver udsatte borgere mulighed for at opnå fast tilknytning til arbejdsmarkedet.
Hvis man er interesseret i at få et af de jobs, der omtales her, så kan læse mere her: https://refleks.nu
De to skoler er en del Gentofte Kommunes ’Vi ta’r ansvar’-ordning, som du kan læse mere om her: Ta’ ansvar og hjælp ledige i job – Gentofte Kommune
Vigtige erfaringer
- Et tæt samarbejde med kommunen har været vigtigt for at få fat i medarbejderne
- Inddragelse af medarbejderne i tilrettelæggelsen af arbejdet har skabt højere trivsel
- Fordeling af arbejdsopgaver efter kompetencer har gjort det muligt at inkludere medarbejdere med forskellige fysiske og psykiske forudsætninger
Hvad overraskede?
- Rengøring kan nytænkes – Det behøver ikke at være fysisk hårdt, men kan gøres fleksibelt og tilpasses den enkeltes evner og behov.
- Høj mødestabilitet – Mange medarbejdere værdsætter den nye arbejdsmodel og den struktur, den skaber i hverdagen.
- Stærkt socialt sammenhold – På tværs af forskellige baggrunde har medarbejderne opbygget et fællesskab, hvilket normalt ikke ses i rengøringsbranchen.
- Borgere, der tidligere stod uden jobmuligheder, har nu en stabil hverdag – De har fået en fast indtægt og et kollegialt netværk, hvilket for nogle har været et alternativ til førtidspension.
- Pedelarbejde er blevet en uventet succes – Mange, der ikke tidligere havde set sig selv i den rolle, har fået øjnene op for de alsidige opgaver og fundet glæde i arbejdet.
Kontaktperson
Kenneth Pallier, Virksomhedskonsulent, Gentofte Kommune
3998 6251 kpa@gentofte.dk