Skip to main content

DGNB Bygninger i Drift vinder indpas – ny rapport gør det enklere

IoT Fabrikken lancerer nu rapport målrettet DGNB Bygninger i Drift. Rapporten er udviklet i samarbejde med aktører som DEAS A/S, og den skal gøre det lettere for dig at afrapportere.  

 DGNB Bygninger i Drift hedder en certificering, som du måske er stødt på, hvis du arbejder med drift i en virksomhed eller en kommune. Hvis ikke, er der en god chance for, at du kommer til det. Det er oprindeligt en tysk certificeringsstandard, der understøtter en bæredygtig og handlingsorienteret bygningsdrift. En del af certificeringen handler om at kortlægge og handle på indeklimaet – noget som et stigende antal virksomheder og kommuner vælger at gå ind i.

Det mærker man hos IoT Fabrikken, der leverer sensor-systemet RoomAlyzer til mere end 500 danske kunder, herunder mere end 60 kommuner og en omfattende liste af virksomheder. RoomAlyzer består blandt andet af en trådløs IoT-sensor, der foruden anvendelse af areal måler på seks indeklimaværdier (temperatur, luftfugtighed, CO2, TVOC, lyd og lys). Sensoren afleverer data i et enkelt system, og den bruges til et utal af ting. Alt fra overblik over indeklimaet til energioptimering af anlæg, temperaturovervågning og – nu altså også – DGNB Bygninger i Drift-certificeringer.

’Da RoomAlyzer-systemet kom ud i 2020, var DGNB Bygninger i Drift ny, men nu begynder vi for alvor at mærke, at kunderne efterspørger en enkel måde at måle indeklimaet på og, ikke mindst, enkle data, der kan bruges til at lave den handlingsplan, der også indgår i DGNB-afrapporteringen,’ siger Jon Wichmann, der er direktør og chef for udviklingen i IoT Fabrikken.

Slut med ’Excel-gymnastik’ – nu får DEAS og andre en rapport

Derfor har IoT Fabrikken netop lanceret en DGNB-rapport som en del af RoomAlyzer-systemet. Det er en auto-genereret rapport, der kan indstilles efter den virksomhed eller kommune, der skal måle på indeklimaet. Som bruger kan du altså slippe for at efterbehandle data i f.eks. Excel. I stedet kan du med få klik sortere data, så du kun ser dem, der er relevante for DGNB. F.eks på et kontor, hvor du kun skal bruge data i brugstiden fra kl. 7 til 17 og ikke i weekenden. Data ankommer i din mail og kan lægges ved din DGNB Bygninger i Drift-afrapportering.

Rapporten er udarbejdet på opfordring fra flere kunder, herunder DEAS A/S, der har hjulpet IoT Fabrikken med konkret input til, hvad en brugbar rapport skal indeholde.

’Det vigtige for os har været, at vi kunne minimere den tid, vi bruger på Excel-gymnastik. Og det kan vi nu, fordi vi kan tilpasse rapporten på både tidsrum og grænseværdier, som passer til kravene for DGNB Bygninger i Drift. Samtidig kan vi hente data ned, så de også giver mening for blandt andet vores investorer og andre interessenter. Data-præsentationen bliver med andre ord automatiseret for os, så vi kan koncentrere os om analysen,’ siger Søren Vinther Christensen, Energiingeniør hos DEAS A/S.

Input fra kunder og samarbejdspartnere er i det hele taget essentielt for Roskilde-virksomheden.

’Det er uvurderligt for os, at kunder som DEAS vil komme med input. Vi er gode til at udvikle sensorer og lave software. Men vi er ikke driftsfolk. Så vi holder ørerne åbne, hver gang en kunde kommer med gode ideer til RoomAlyzer-systemet. Når du kigger på alt fra indeklima-delen til temperaturkontrol og space management, så er store dele bygget efter samtaler med driftsfolk fra mange brancher, og det er vi superglade for,’ siger Jon Wichmann.  

Fakta om DGNB Bygninger i Drift, indeklima og IoT

DGNB er en bæredygtighedscertificering målrettet bygninger og byområder. DGNB findes i forskellige udgaver. Certificeringen ’DGNB Bygninger i Drift’ evaluerer en række ting omkring bygninger, herunder indeklimaet, efter kriterierne: Plan, do, check og act. Det vil sige, at du skal planlægge dine mål, opsamle data, analysere data og lægge en handlingsplan til forbedringer.

Læs mere om DGNB certificering her.

IoT-sensorer (Internet of Things) er praktiske i arbejdet med at få data indsamlet, fordi de er nemme at sætte op og kan sende data til dig automatisk. Du kan læse mere om IoT og DGNB i drift her.

Vil du vide mere?

Billedtekst: IoT Fabrikken bygger både sensorer og software selv. Her pakkes 170 RoomAlyzer-sensorer til en kunde i Skotland. Fra venstre Jon Wichmann (partner), Mikkel Fischer (partner) og Rikke Füchsel (salgskoordinator).