Skip to main content

Hvad bliver Hot or Not i FM i 2021?

DFM adventsserie 2020
Helle Lohmann Rasmussen, viden- og udviklingschef i DFM

Vi har sagt det i mange år, og nu siger jeg det igen: FM er i rivende udvikling! Og det bliver en lys, varm og spændende udvikling, som jeg glæder mig til. Her får du mit bud på fire af de emner, hvor et markant skifte er på vej i FM.

1.

Not: Arealoptimering som spareøvelse Jo, vi skal bruge vores arealer meget mere, men langt fra alene for at spare penge. Vi har nu for længst lært mantraet: FM er ikke blot en udgift, der skal begrænses mest muligt – og det gælder også for vores arealer.

Hot: Shared space Shared space som ’driver’ for steder, der bobler af liv og kreativitet på tværs af afdelinger, brugergrupper og virksomheder. Hvor vi fryder os over at slide de bygninger vi allerede har opført, og over at andre kan få glæde af arealerne enten samtidig med os, eller når vi ikke lige er der.

2.

Not: IT-software, der er indkøbt, men ikke rigtigt taget i brug endnu Slut med at bilde sig ind, at indkøb af IT-software er kernen af digitalisering i FM.

Hot: Organisationer, der fra top til bund omfavner digitaliseringen Organisationer, der er nysgerrige på, hvordan vi bruger digitalisering til at gøre livet nemmere, bedre og grønnere for os alle sammen er hot og dem vil vi se flere af. Første skridt er, at vi bliver lige så gode til at bruge og samarbejde om data, som vi er til at indsamle dem.

3.

Not: Kontorindretning Hvor mange meter reolplads, hvilken farve-palette og hvilket fancy receptionskranke-design skal vi vælge, når vi ombygger kontoret? Vi skal starte et helt andet sted, når vi skal tale om hvordan vores arbejdspladser skal se ud fremover.

Hot: Workflow facilitering Fremtidens flydende arbejdsplads, hvor det hele menneske med hud og hår og følelser og familie og behov sættes i centrum, bliver hot. WORK bliver centralt, og vi ser os snart om efter en afløser for ”SPACE” måske ”FLOW”? Så spørgsmålet FM, IT og HR sammen skal svare på er: Hvordan faciliterer vi medarbejderens workflow?

4.

Not: Rentabilitetsberegninger for bæredygtighedstiltag Ideen er god nok, money talks og alt det der, men vores rentabilitetsberegninger kommer til kort, fordi vi ikke kan medregne hvad det betyder for forretningen ikke at gøre noget. Det lærer vi snart.

Hot: Sådan bidrager FM til verdensmålene FM har et enormt råderum i forhold til FN’s 17 verdensmål og det ansvar kommer vi til at tage på os – big time! Verdensmålene kommer til at hjælpe os med at udvide vores blik for bæredygtighed, så det samme store fokus energibesparelser har i dag, kommer til at gælde for f.eks. indkøb, affald og ligestilling mellem kønnene.

Vi får snart den vaccine, og vi går en fantastisk og lærerig tid i møde i FM. Jeg GLÆDER mig til begge dele, det kan du også gøre.

Rigtig glædelig jul og godt nyt år!