Skip to main content

Case fra DR – Danmarks Radio

 

Tiltag
Afskaffe engangsklude

Verdensmål
12 Ansvarligt forbrug og produktion
14 Livet i havet

Fordele for organisationen
Mindre udledning af mikroplast og på længere sigt en lille besparelse.

Case – Hvad gjorde vi
Tidligere blev der lagt en engangs-karklud i alle tekøkkener. Disse tåler ikke vask og blev derfor smidt ud dagen efter. Én ny klud hver dag. For os bliver det til over 12.000 klude på et år. Da vores tekøkkener ikke benyttes til madlavning, er det reelt meget lidt disse klude bliver brugt. Vi lavede et forsøg med bambusklude, men det viste sig at de ikke kunne tåle at blive vasket så mange gange som producenten havde stillet i udsigt. Valget stod derfor mellem en bomuldsklud eller en af mikrofiber. Vi har valgt en mikrofiberklud, men kun fordi den bliver vasket på et centralt (leverandør vaskeri) der garanterer, at minimum 90% af mikroplasten fra spildevandet opfanges.

Vigtige erfaringer
Udskiftningen skal ske i tæt samarbejde med de ansvarlige for rengøringen, og for at det lykkes, skal de være med på ideen. Det kræver et par ekstra arbejdsgange for dem, i og med at kluden både skal indsamles og vaskes.

Hvad overraskede
At vi brugte så mange engangsklude! At bambusklude for nuværende ikke er i en kvalitet der tåler mange gange vask. At det er en positiv businesscase på forholdsvis kort sigt.

Kontaktperson
Pernille Toft, Ejendomme og service (TOFT@dr.dk), DR Ejendomme & Service.