Skip to main content

Årskonferencen

Program

Program

Hvordan forandrer FM sig i disse år, og hvilke områder skal vi være særligt opmærksom på, over de kommende år? I takt med at verden omkring os, forandrer sig konstant, er det vigtigt at vi, i FM-branchen, sætter dagsordenen for den udvikling vi ønsker at se. Derfor sætter vi, til årskonferencen 2023, fokus på det hele menneske på arbejde, den digitale medarbejder og aktuelle strømninger, herunder ledelse, kultur og bæredygtighed. Alle områder bliver essentielle, nu og i fremtiden, for udviklingen i FM.

Vi tager forbehold for ændringer i programmet.

Torsdag den 1. juni

 

Få masser af inspiration og viden, når vi kickstarter årskonferencen 2023 i Auditorie Carstensen, hvor vi berører emner som dannelse, databehandling og fremtidens arbejdsplads, frem til frokost.

Som en opfølgning på formiddagens program, dykker vi ned i trivsel og sundhed umiddelbart efter frokost, og til at afrunde årskonferencens første dag, har du mulighed for at vælge mellem fire spor, hvor emnerne spænder bredt fra digital transformering til LCA beregninger.

Morgen

 

08.30 Ankomst
Registrering & let morgenmad

09.00 Åbning af årskonferencen
Flemming Wulff Hansen, bestyrelsesformand, DFM
Laura Lindahl, direktør, DFM

09.10 Dannelse – vejen til Det Gode og Meningsfulde Liv
Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator, kritiker og litteraturhistoriker, Weekendavisen

I begyndelsen af det nye årtusinde handlede det om at have fladskærm, samtalekøkken og være på forlænget weekend i New York. Men så kom finanskrisen. Og klimakrisen. I løbet af de seneste år er ordet dannelse dukket op igen, og det samme er debatter om menneskets livsduelighed og åndelige udrustning. Men hvad er dannelse, og hvordan relaterer det sig til FM?

10.00 Pause
Besøg FM minimesse

10.30 Megatrends betydning for fremtidens arbejdsplads: Muligheder og trusler
Claus Sneppen, Associated Partner, Copenhagen Institute for Future Studies

Det bliver meget spændende for FM’ere at være i midten af orkanens øje ”Fremtidens arbejdsplads”. Der er 3 hovedtendenser som er afgørende for arbejdspladsen.

Digitaliseringen af arbejdslivet og arbejdspladsen er evident – og den vil accelere yderligere. Den største begrænsning for den digitale udviklings betydning for arbejdspladsen er menneskelig adfærd, og hvor hurtigt organisationer og medarbejdere omsætter de digitale muligheder til adfærd i en travl hverdag.  En endnu mere signifikant afledt tendens af digitaliseringen er den sideløbende analogisering. I kontrasten til digitaliseringen bliver vi mere analog kompetente og derved bedre i stand til at navigere mellem brug af analoge og digitale kanaler. Dermed bliver medarbejderne også stadig mere bevidste om hvornår det giver bedst værdi at møde på den fysiske arbejdsplads eller  det er bedst at arbejde på distancen.

Den 2. drivende kraft for den fremtidige arbejdsplads model er medarbejder præferencer, adfærd og individualiseringen. Herunder i særdeleshed den enkelte medarbejders forventninger til fleksibilitet og mulighed for at arbejde på distancen. Det afleder naturligvis en masse udfordringer – men også muligheder – for en arbejdspladsmodel som bygger på en næsten 100 år gammel model med 9-17 arbejde på et kontor.

Den 3. megatrend som er afgørende for fremtidens arbejdsplads er bæredygtighed og social ansvarlighed.  Det dækker bredt og vil have afgørende betydning for hvorledes den fysiske arbejdsplads tænkes og designes både internt og eksternt i samarbejde med andre organisationer og omgivende samfund.

11.15 Metaverset
Thomas Nørmark, Global Head of Innovation, NTT Data Business Solutions

Thomas Nørmark vil tale om de mange nye muligheder som eksponentielle teknologier tilbyder indenfor Facility Management. Han vil gennemgå teknologier og koncepter som The Metaverse, kunstig intelligens, big data, digital twins, og vise hvordan disse (ofte i samspil) kan anvendes til at forudsige og løse problemer, skabe bedre brugeroplevelser, forbedre beslutningstagning og øge samarbejdet mellem forskellige teams og aktører. Thomas vil ligeledes tale om de udfordringer, der kan være ved at implementere og adoptere disse teknologier, samt give nogle gode råd til hvordan man kan håndtere dem.

12.00 Frokost
Netværk og besøg FM minimesse

 

Eftermiddag

 

13.00 Langtidsfriske
Henrik Krogh, stressekspert, ledelsesrådgiver, forfatter og foredragsholder

Godt arbejdsmiljø i en ekstra krævende tid: Flyt fokus fra stress til fravær af trivselstegn før, under og efter perioder i et højt gear. Henrik Krogh er kendt for at kunne begejstre vestjyder, der lige har spist. Han er også kendt som stresseksperten, der om nogen har været med til at udvikle nye metoder og værktøjer til at forebygge stress og øge trivslen på de danske arbejdspladser. F.eks. introducerede han for 12 år siden begrebet ’langtidsfrisk’ i Danmark. Få konkrete råd til det I skal gøre i dag, i morgen og hver måned for at sikre trivslen, den daglige drift og nå de vigtige deadlines.

13.30 Tidsaktivist
Camilla Kring, Stifter, Super Navigators

De samfundsmæssige tidsstrukturer er primært designet til A-mennesker. Vuggestuer, børnehaver, skoler og mange arbejdspladser understøtter en 8-16-livsrytme. Den døgnrytme, vi er født med, er ikke noget, vi kan ændre, men til gengæld kan vi ændre og optimere de samfundskonstruerede tidsrammer. Flertallet af os vil vågne klokken 8 eller senere om morgenen, hvis vi får mulighed for at leve efter vores indre urs naturlige rytme. Skubber man mødetiden i skole og på arbejde en til to timer frem, vil langt færre mennesker – både teenagere og voksne – opleve socialt jetlag. Hvilket vil betyde færre rygere, mindre overvægt, mindre stress og bedre helbred samt generelt større trivsel.

14.00 Pause
Besøg FM minimesse

Spor A

Sted: Ballonsalen

14.30 Nutidens brandlovgivning
Ivan Langmach Jacobsen, certificeret brandrådgiver, North

Facilitator: Daniel Gullberg, Sweco

I dette spor vil Ivan Langmach Jacobsen, der er certificeret brandrådgiver i North, give et indblik i dagens brandlovgivning herunder skærpet lovgivningen, krav om brug af certificeret brandrådgiver og hvad det indebærer. I dette oplæg vil gerne blive taget udgangspunkt i Vanløsebranden. For kan denne type brand opstå i alle bygninger, eller var der noget ekstraordinært ved etageejendommen på Grøndals Parkvej i Vanløse? Bliv klogere på problemstillingerne ved branden i henhold til den nuværende brandlovgivning i Danmark.

15.15 Pause
Besøg FM minimesse

Spor C

Sted: Ballonsalen

15.30 LCA’er på nye og eksisterende bygninger
Uffe Gebauer Thomsen, vicedirektør, Københavns Universitet

Facilitator: Jørgen Stokbro, Hørsholm Kommune

Hør, hvordan KU har arbejdet med Life Cycle Assessment (LCA). KU har både lavet LCA’er på eksisterende bygninger og nybyggeri. Det er særligt i arbejdet med LCA for deres eksisterende bygninger, at de har mødt udfordringer. Til gengæld har arbejdet med netop de eksisterende bygninger givet en masse vigtige indsigter og erfaringer. LCA er en svær størrelse at få styr på, og derfor er en af Uffes vigtigste råd, at udarbejde langsigtede og kortsigtede mål, hvor enhver indsats tæller. Uffe Gebauer Thomsen vil præsentere en case for både nybyggeri og eksisterende byggeri.

16.15 Tak for en forrygende første dag
Tid til check-in, omklædning til middag mm.

 

Spor B

Sted: Blomstersalen

14.30 The Future Workspace
Anne Heinsvig, RITA arch

Facilitator: Charlotte Kyhl, DTU Science Park

Sådan ser fremtidens arbejdsplads ud – en fremtidsvision. Den 18. april 2023 reflekterede og kortlagde medlemmer af DFM, sig til en model for fremtidens arbejdsplads i samarbejde med Anne Heinsvig fra RITA arch. Emner som inkluderende arkitektur, fremtidens digitalisering, bæredygtighed og virksomhedskultur blev omsat til visionære tanker. I dette spor vil Anne Heinsvig sammen med Henrik Juul Nielsen præsentere den inspirerende fremtidsvision. Fremtidsvisionen er en illustration af alle de interessante og visionære ideer og refleksioner der kom frem under workshoppen.

15.15 Pause
Besøg FM minimesse

Spor D

Sted: Blomstersalen

15.30 Digital transformation i FM – et internationalt perspektiv
Jeffrey Saunders, CEO, Nordic Foresight

Facilitator: Nikolai Randal Petersen, Københavns Kommune

På bagkant af corona, hvor store dele af erhvervslivet lukkede ned, har International Facility Management Association (IFMA), skabt et overblik over, hvordan FM-branchen har taget de digitale muligheder til sig. Det har resulteret i Digital Transformation Whitepaper, hvor det blandt andet blev konkluderet, at der er et stort digitalt efterslæb i FM-branchen. I dette spor kan du høre Jeffrey Saunders, der er CEO i Nordic Foresight og en af forfatterne til whitepaperet, præsentere whitepaperet og fortælle om de vigtigste konklusioner. 

Spor A

Sted: Ballonsalen

14.30 Nutidens brandlovgivning
Ivan Langmach Jacobsen, certificeret brandrådgiver, North 

Facilitator: Daniel Gullberg, Sweco

I dette spor vil Ivan Langmach Jacobsen, der er certificeret brandrådgiver i North, give et indblik i dagens brandlovgivning herunder skærpet lovgivningen, krav om brug af certificeret brandrådgiver og hvad det indebærer. I dette oplæg vil gerne blive taget udgangspunkt i Vanløsebranden. For kan denne type brand opstå i alle bygninger, eller var der noget ekstraordinært ved etageejendommen på Grøndals Parkvej i Vanløse? Bliv klogere på problemstillingerne ved branden i henhold til den nuværende brandlovgivning i Danmark.

Spor B

Sted: Blomstersalen

14.30 The Future Workspace
Anne Heinsvig, RITA arch

Facilitator: Charlotte Kyhl, DTU Science Park

Sådan ser fremtidens arbejdsplads ud – en fremtidsvision. Den 18. april 2023 reflekterede og kortlagde medlemmer af DFM, sig til en model for fremtidens arbejdsplads i samarbejde med Anne Heinsvig fra RITA arch. Emner som inkluderende arkitektur, fremtidens digitalisering, bæredygtighed og virksomhedskultur blev omsat til visionære tanker. I dette spor vil Anne Heinsvig præsentere den inspirerende fremtidsvision. Fremtidsvisionen er en illustration af alle de sjove, interessante og visionære ideer og reflektioner der kom frem under workshoppen.

15.15 Pause
Besøg FM minimesse

Spor C

Sted: Ballonsalen

15.30 LCA’er på nye og eksisterende bygninger
Uffe Gebauer Thomsen, vicedirektør, Københavns Universitet

Facilitator: Jørgen Stokbro, Hørsholm Kommune

Hør, hvordan KU har arbejdet med Life Cycle Assessment (LCA). KU har både lavet LCA’er på eksisterende bygninger og nybyggeri. Det er særligt i arbejdet med LCA for deres eksisterende bygninger, at de har mødt udfordringer. Til gengæld har arbejdet med netop de eksisterende bygninger givet en masse vigtige indsigter og erfaringer. LCA er en svær størrelse at få styr på, og derfor er en af Uffes vigtigste råd, at udarbejde langsigtede og kortsigtede mål, hvor enhver indsats tæller. Uffe Gebauer Thomsen vil præsentere en case for både nybyggeri og eksisterende byggeri.

Spor D

Sted: Blomstersalen

15.30 Digital transformation i FM – et internationalt perspektiv
Jeffrey Saunders, CEO, Nordic Foresight

Facilitator: Nikolai Randal Petersen, Københavns Kommune

På bagkant af corona, hvor store dele af erhvervslivet lukkede ned, har International Facility Management Association (IFMA), skabt et overblik over, hvordan FM-branchen har taget de digitale muligheder til sig. Det har resulteret i Digital Transformation Whitepaper, hvor det blandt andet blev konkluderet, at der er et stort digitalt efterslæb i FM-branchen. I dette spor kan du høre Jeffrey Saunders, der er CEO i Nordic Foresight og en af forfatterne til whitepaperet, præsentere whitepaperet og fortælle om de vigtigste konklusioner. 

 

Aften

 

17.15 Drinks
Drinks på terassen og netværk

18.00 Middag
Underholdning

24.00 Tak for i aften
Lounge og bar lukker

 

Fredag den 2. juni

 

Fredagens program byder på trends og tendenser indenfor det menneskelige såvel som det teknologiske. For at vi, i FM, kan skabe udvikling og forandring, skal vi forstå hvilke tendenser der påvirker vores samfund lige nu, og i den nære fremtid. Spids ørene og bliv klogere på begreber som det sunde individ, metaverset og autonomi.

Inden frokost sætter vi gang i benene, og bevæger os ud i spor. Her kan vælge mellem fire spor, som sætter fokus på praksis erfaring med bl.a. implementering af EU-taksonomier, benchmarking af nøgle og dataindsamling.

Morgen

 

09.00 Velkommen til dag 2
Laura Lindahl, direktør, DFM

09.05 Det meningsfulde arbejdsliv
Svend Brinkmann, forfatter, tankeleder og psykologiprofessor

Det moderne arbejdsliv er præget af omskiftelighed, optimeringskrav og social acceleration. Derfor efterspørges mennesker, som er fleksible, omstillingsparate og innovative. Men langt fra alle kan leve op til disse krav, og flere og flere lider af arbejdsrelateret stress. I foredraget spørger Svend Brinkmann, hvordan vi kan indrette et arbejdsliv, der i højere grad tager højde for menneskelig mangfoldighed, og som derfor er mere meningsfyldt for flere. Der skal være plads til kreative individer, der tænker ud af boksen og forandrer verden, men også til folk med kompetencer til at vedligeholde den verden, vi lever i.

10.00 Pause

Spor E

Sted: Ballonsalen

10.30 Data i går. Viden i dag
Mette Balling Lisby, Vicedirektør, Bygningsstyrelsen
Trine Thorn, Head of Group Workplace Management, Nordea

Facilitator: Troels Skak-Nørskov, Gribskov Kommune

Vicedirektør, Mette Balling Lisby, fortæller om Bygningsstyrelsens Tekniske kravspecifikation, der i 2022 udkom i version 2.0. Her har Bygningsstyrelsen valgt at gå skridtet videre, og løftet baren for kravene til udførelsen af tekniske anlæg. Med udgangspunkt i en grundlæggende strategi om, at alle komponenter i et teknisk anlæg skal styres i bygningens CTS-anlæg. Særligt interessant er kravene til brug af vejrdata og automatik i CTS’en, hvor styrelsens bygninger i fremtiden, automatisk og præventivt vil kunne tilpasse sig alt efter temperatur, sol og vind.

11.15 Pause

Spor G

Sted: Ballonsalen


11.30 Benchmarking Battle
Flemming Wulff Hansen, Heimstaden, Camilla Louise Hagemann, Dansk Sygeplejeråd og Henrik Voelsberg, 3F

Facilitator: Mattias Straub, Maskinmesterskolen

Så skal der battles!
Tre medlemmer af DFM Benchmarking dyster på tal og diskuterer undervejs, hvorfor de har prioriteret som de har, på diverse driftsposter. De vil også svare på hvilke opdagelser de gjorde sig ved at analysere på egne tal, og hvilke læringer der kom ud af sammenligningen med andre organisationer. I dette spor vil du også blive præsenteret for de nye features, som vi har udviklet og bygget det seneste år, i DFM Benchmarkings analyseværktøj og selvfølgelig få tips og tricks til, hvordan du selv kan indberette og sammenligne nøgletal i analyseværktøjet.

OBS! Deltagere på dette spor forventes at respektere det fortrolige rum.

12.25 Tak for i år
Laura Lindahl, direktør, DFM
Flemming Wulff Hansen, bestyrelsesformand, DFM

12.40 Frokost to-go
Let frokost der kan tages med

 

Spor F

Sted: Blomstersalen

10.30 DFM-vejledninger på vej: Fundament for digital og bæredygtig FM
Kim Jacobsen, K-Jacobsen, Susanne Balslev Nielsen, NIRAS og Helle Lohmann Rasmussen, DFM

Facilitator: Taus Bøytler, DFM

Som en ny gren af DFM arbejder vi med en række udviklingsprojekter til gavn for FM-branchen. Det ene af vores projekter, “Fundament for digital og bæredygtig FM”, resulterer i hele fem vejledninger til FM-branchen. Projektet løber over tre år, men i sporet her kan du få en smagsprøve på de 3 første vejledninger, der lanceres allerede i efteråret 2023:”FM-anvendelse af digitale bæredygtighedsinformationer”, ”FM-specifikation af driftsplaner” og ”FM-specifikation af driftsbudgetter”. Derudover får du et indblik i foreningens øvrige udviklingsprojekter, samt et indblik i projekter på vej.

11.15 Pause

Spor H

Sted: Blomstersalen


11.30 Talkshow om mulighederne med data og IoT
Dorthe Deleuran, IoT Fabrikken
Knud Erik Petersen, IoT Cleaning

Facilitator: Taus Bøytler, DFM

Del 1: Datadrevet space management
Vi interviewer Dorthe Deleuran, IoT Fabrikken og Jan Poulin Sørensen, FM hos NETS, om, hvad IoT konkret kan bruges til, når vi taler FM og Space Management, hvordan du får mest ud af teknologien på tværs af organisationen, og hvad skal du være opmærksom på, når du vælger IoT-løsning.

Del 2: Datadrevet rengøring
Knud Erik Petersen fra IoT Cleaning vil give et indblik i de første erfaringer med datadrevet rengøring samt hvilke industrier, der kan opsamle data til brug, og hvordan du kommer i gang med at bruge IoT.

Spor E

Sted: Ballonsalen

10.30 Data i går. Viden i dag
Mette Balling Lisby, Vicedirektør, Bygningsstyrelsen
Trine Thorn, Head of Group Workplace Management, Nordea

Facilitator: Troels Skak-Nørskov, Gribskov Kommune

Vicedirektør, Mette Balling Lisby, fortæller om Bygningsstyrelsens Tekniske kravspecifikation, der i 2022 udkom i version 2.0. Her har Bygningsstyrelsen valgt at gå skridtet videre, og løftet baren for kravene til udførelsen af tekniske anlæg. Med udgangspunkt i en grundlæggende strategi om, at alle komponenter i et teknisk anlæg skal styres i bygningens CTS-anlæg. Særligt interessant er kravene til brug af vejrdata og automatik i CTS’en, hvor styrelsens bygninger i fremtiden, automatisk og præventivt vil kunne tilpasse sig alt efter temperatur, sol og vind.

Spor G

Sted: Ballonsalen

11.30 Benchmarking Battle
Flemming Wulff Hansen, Heimstaden, Camilla Louise Hagemann, Dansk Sygeplejeråd og Henrik Voelsberg, 3F

Facilitator: Mattias Straub, Maskinmesterskolen

Så skal der battles!
Tre medlemmer af DFM Benchmarking dyster på tal og diskuterer undervejs, hvorfor de har prioriteret som de har, på diverse driftsposter. De vil også svare på hvilke opdagelser de gjorde sig ved at analysere på egne tal, og hvilke læringer der kom ud af sammenligningen med andre organisationer. I dette spor vil du også blive præsenteret for de nye features, som vi har udviklet og bygget det seneste år, i DFM Benchmarkings analyseværktøj og selvfølgelig få tips og tricks til, hvordan du selv kan indberette og sammenligne nøgletal i analyseværktøjet.

OBS! Deltagere på dette spor forventes at respektere det fortrolige rum.

11.15 Pause

Spor F

Sted: Blomstersalen

10.30 DFM-vejledninger på vej: Fundament for digital og bæredygtig FM
Kim Jacobsen, K-Jacobsen, Susanne Balslev Nielsen, NIRAS og Helle Lohmann Rasmussen, DFM

Facilitator: Taus Bøytler, DFM

Som en ny gren af DFM arbejder vi med en række udviklingsprojekter til gavn for FM-branchen. Det ene af vores projekter, “Fundament for digital og bæredygtig FM”, resulterer i hele fem vejledninger til FM-branchen. Projektet løber over tre år, men i sporet her kan du få en smagsprøve på de 3 første vejledninger, der lanceres allerede i efteråret 2023:”FM-anvendelse af digitale bæredygtighedsinformationer”, ”FM-specifikation af driftsplaner” og ”FM-specifikation af driftsbudgetter”. Derudover får du et indblik i foreningens øvrige udviklingsprojekter, samt et indblik i projekter på vej.

Spor H

Sted: Blomstersalen

11.30 Talkshow om mulighederne med data og IoT
Dorthe Deleuran, IoT Fabrikken
Knud Erik Petersen, IoT Cleaning

Facilitator: Taus Bøytler, DFM

Del 1: Datadrevet space management
Vi interviewer Dorthe Deleuran, IoT Fabrikken og Jan Poulin Sørensen, FM hos NETS, om, hvad IoT konkret kan bruges til, når vi taler FM og Space Management, hvordan du får mest ud af teknologien på tværs af organisationen, og hvad skal du være opmærksom på, når du vælger IoT-løsning.

Del 2: Datadrevet rengøring
Knud Erik Petersen fra IoT Cleaning vil give et indblik i de første erfaringer med datadrevet rengøring samt hvilke industrier, der kan opsamle data til brug, og hvordan du kommer i gang med at bruge IoT.

Tivoli Hotel & Congress Center
Arni Magnussons Gade 2
1577 København

Oversigt over årskonferencen