I relation til bæredygtighed ved space/workplace management er arealoptimering essentiel ligesom det er for en ejendomsportefølje. Det gælder her specifikt med hensyn til bygningsareal. En løftestang for dette er at optimere indretning, f.eks. på grundlag af adfærdskortlægning. En anden løftestang kan være space sharing, hvor flere forskellige brugergrupper har mulighed for at benytte de samme arealer og faciliteter enten samtidig eller i forskellige tidsrum, f.eks. kantiner der anvendes til møde, konference, udstillinger mm. Det kan ligeledes være en løftestang at understøtte mobilitet og virtuelt arbejde. Endelig kan det også her være en løftestang at optimere produktionsvolumen, så produktionen foregår på mindst muligt bygningsareal.
Et andet område, hvor space/workplace management kan bidrage til værdiskabelse i forhold til bæredygtighed, er ved beslutninger om materialer og udstyr. Det kan som ved bygge- og forandringsprojekter ske ved at skabe et godt beslutningsgrundlag i planlægningsfasen i form af livscyklusanalyser for at begrænse uønskede miljøpåvirkninger. En anden løftestang er at udarbejde en hensigtsmæssig indkøbspolitik for materialer og udstyr, f.eks. med fokus på bæredygtige materialer og lang holdbarhed. Endelig kan det være en løftestang at optimere kontormaskiner og inventar, f.eks. ved at leje fremfor at indkøbe.
Et tredje område er optimering af energiforbrug. Det kan ske ved sensorstyring af belysning m.v. Det kan desuden ske ved zoneopdeling af lys og varme etc. i storrumskontorer og produktionshaller.
Værditræ for Bæredygtighed ved “Space- og Workplace Management”