Skip to main content

Bæredygtighed

Værdidefinitionen af "Bæredygtighed"

Bæredygtighed omfatter med udgangspunkt i FN’s definitioner og FN’s 17 verdensmål principielt de tre piller: Miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. I dette dokument vil fokus dog være på miljømæssig bæredygtighed og herunder især ressourceforbrug af materialer og energi i relation til bygninger. Det er områder, hvor FM har særlig stor indflydelse og muligheder for at bidrage til en bæredygtig udvikling.

Ved arbejdet med miljømæssig bæredygtighed er der et grundlæggende princip med et hierarki af beslutningsmuligheder, hvor man så vidt muligt skal forebygge miljømæssigt uønskede påvirkninger. Hvis dette ikke er muligt skal man forsøge at substituere med materialer eller energikilder, der giver færre uønskede påvirkninger. Til slut skal man bestræbe sig på at minimere de uønskede påvirkninger.

Det er vigtigt, at man for FM generelt indtænker hensyn til cirkulær økonomi og i relation til bygningers bæredygtighed anlægger en livscyklusbetragtning, hvor alle faser i bygningers levetid tages i betragtning, inkl. genbrug af materialer og anvendelse af fornyelige energikilder. Livscyklusanalyser (LCA) udgør en vigtig analysemetode til dette, men LCA stiller store krav til datagrundlag. Bæredygtighedscertificering med eksempelvis DGNB-DK er ligeledes et vigtigt værktøj til at målrette og dokumentere arbejdet med at opnå bæredygtige bygninger både ved projektering, drift og renovering.

Der er mange virksomheder og FM-funktioner, der arbejder med at udvikle bæredygtighedsstrategier med udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål (SDG – Sustainable Development Goals). FM-funktionen er en vigtig brik i virksomheders bæredygtighedsarbejde, og flere virksomheder vil formentlig i fremtiden anvende ESG (Environmental, Social and Governance som ramme for rapportering. Det forventes, at FM funktionen fremover vil komme længere frem i værdikæden, når det kommer til bæredygtighedsrapportering. Planlægning, styring og processer er et vigtig element i bæredygtighed og vægtes også i DGNB systemet. Her kan FM funktioner som oftest bidrage med stor værdi.

Værdi-synergier- og tradeoffs ved "Bæredygtighed"

 

For virksomheder, der er brugere af bygninger kan øget bæredygtighed med sundere bygninger bidrage til øget medarbejdertilfredshed og dermed øget produktivitet, større medarbejderloyalitet og lettere tiltrækning af nye medarbejdere. Reduktion af arealforbrug kan dog også risikere at have negative konsekvenser for indeklima og medarbejdertrivsel. For udlejere kan mere bæredygtige bygninger medvirke til lavere tomgang og højere afkastgrader på grund af højere huslejeniveau.

Samtidig kan øget bæredygtighed bidrage til at forbedre en virksomheds image og Corporate Social Responsibility. Indsatsen med at øge bæredygtighed kan indebære øgede omkostninger til investeringer, men dette kan samtidig føre til lavere omkostninger til drift og vedligehold og dermed lavere totaløkonomi. Generelt er det en fordel at tænke mere langsigtet end almindelige investeringsstrategier, når man ønsker at udvikle sin bæredygtighedsprofil for faciliteter og services.

Tilbage til FM Værdiguide

Forfatterne

per-anker-jensen

Per Anker Jensen

Professor emeritus, DTU og æresmedlem i DFM

Per Anker Jensen er uddannet som civilingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og han har en PhD fra DTU og en MBA fra CBS. Per har 20 års praktisk erfaring fra Rambøll og DR. I 2005 blev han ansat på DTU som lektor og fra 2009 som professor med speciale i Facilities Management.

susanne-balslev-nielsen-talere-dfm-aarskonference-2023

Susanne Balslev Nielsen

Senior chefkonsulent, Rambøll og udvalgsformand i Kompetenceudvalget

Susanne er uddannet civilingeniør, har en ph.d. og er ansat i Rambøll som senior chief consultant in FM. Førhen har hun været ansat i NIRAS som Ekspertisechef indenfor FM. Derudover er hun udvalgsformand i vores kompetenceudvalg og har været projektleder i vores udviklingsprojekt 'FM-specifikationer af bæredygtige driftsplaner og driftsbudgetter'.