Skip to main content

Case fra DR – Danmarks Radio

 

Tiltag
Snitblomster – Økologiske og/eller GOTS certificerede

Verdensmål
12 Ansvarligt forbrug og produktion
15 Livet på land

Fordele for organisationen
Godt for DRs image. Det vil næppe kunne ses på CO2- regnskabet, da blomster alt andet lige ikke er det vi køber mest af, men det har en fin signalværdi, ikke mindst fordi det er noget af det første en ny medarbejder møder, nemlig at få en velkomstbuket med Ø-mærke. På den måde understøtter dette lille tiltag en bæredygtig virksomhedskultur og adfærd og ikke mindst en åbenhed og velvilje for fremtidige bæredygtighedstiltag.

Baggrund
Snitblomster har et meget højt CO2-aftryk. De er ofte dyrket i Afrika med meget stort forbrug af både vand, el og kemi. De flyves til Europa/Danmark. Dyrkning og transport af en alm. rose koster 1-5 kg CO2, alt efter hvor den kommer fra. Dette gør snitblomster til en af de varer med det højeste CO2 aftryk set i forhold til levetid. En rose fra Kenya har et klimaaftryk på cirka 1 kilo CO2, når den bliver solgt i Europa, viser studier fra blandt andet Wageningen Universitet i Holland og National Center for Biotechnology Information. Drivhusroser fra vinteropvarmet hollandsk drivhus, har en klimabelastning på 5 kilo CO2 per styk.

Case – Hvad gjorde vi
Vi lavede en aftale med en leverandør af bæredygtige blomster. Der er efterhånden flere på markedet, fx vildevioler og miljøblomster. Det vigtigste er, at blomsterne dyrkes i Danmark eller er med til at mindske ’blomsterspild’ (udsmidning af overskudsblomster). I de perioder af året hvor det ikke er muligt, at få blomster fra Danmark bør de importerede blomster være dyrket så skånsomt som muligt og gerne være fx GOTS certificerede. Vi skiftede leverandør til vores buketter i receptionerne og de buketter, der indkøbes til nye medarbejdere, jubilæer mm. Vi stillede også krav om at blomsterne pakkes uden cellofan da dette skader miljøet og vi bad om at man på buketten kunne se, at den var bæredygtig fx med et lille Ø-mærke.

Vigtige erfaringer
Blomsterne fra fx vildevioler.dk har et anderledes, mere vildt og luftigt look. Det kræver en anden vase og en tilvænning hos receptionisterne. Buketterne var lidt mindre, hvis man ikke vil betale lidt ekstra. For vores vedkommende var det en meromkostning på ca. 2500,-kr. om året, for at skifte en traditionel receptionsbuket ud med en økologiske af samme størrelse.

Hvad overraskede
At de også tilbyder buketter af tørrede blomster til fx over julen. At ideen om, hvordan en buket skal se ud, er så fastlåst. Vi var nødt til at have en løbende forventningsafstemning de første par måneder for at (især receptionen) skulle vænne sig til et mere luftigt/vildt/naturligt look. Vores bedste råd er, at opstarten med bæredygtige snitblomster bør ligge i foråret/sommer/tidligt efterår, så man når at få de danske blomster i starten. Vi startede i november, som nok er det dårligste tidspunkt. Men det gik.

https://www.sn.dk/danmark/en-rose-udleder-et-kilo-co2-paa-vej-til-din-buket/

Kontaktperson
Pernille Toft, Ejendomme og service (TOFT@dr.dk), DR Ejendomme & Service.